La Boehmia

de danizvernariu

Title :La Bohemia  Photoshop CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013 NZL.

Title :La Bohemia
Photoshop CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013 NZL.

Suntem in Auckland New Zealand  intro atmosfera absolut latina ,intrun restaurant. Azi este ziua lui Doris, dar nu cea de nastere ci cea de revelatie.

Ne intalnim cu un cuplu brazilian de varsta apropiata, vizita anterioara la Ambasada Braziliei ne-a facut sa ne simtim ca acasa si dupa cum pare nu a fost degeaba.

In final, ajungem sa trancanim ca acasa in Lisboa cu cei doi , noi romani, ei brasilieni …vorbind portuguesa literara ca limba comuna.

Ne apuca amogul imediat, … “nimic nu se compara aici cu viata bohema din Lisboa”- este concluzia noastra dupa aceasta lunga experienta.

Ne amintim de acele seri de fado , romantice cu interioare de un foarte bun gust (chiar daca cu titlu de taverna) , de lumea aia cultivata, elevata si relaxata in acelas timp. Nu ma pot abtine sa nu observ diferenta de cultura . Un kiwi ne intreaba pe strada la o cafenea “Where are you come from?” ii explicam ca suntem europeni si venim din Portugalia. Ne credea spanioli si cerand scuze afirma…”am vazut asta dupa stilul coafurii si imbracamintii, ador Spania” si continua :”ce naiba face-ti aici in gaura asta a lumii, noi emigram in Aussi , dar sa pleci din Europa e greu decrezut!”.

Adevarul este ca bohemul Iberic este special, poate mai special decat cel italian pentru ca este cumva mai simplu dar … latinul oricare ar fi ramane latin: arta si calitate.

Probabil totul tine si de climat. Toata lumea din Romania are senzatia tropicalului in NZL , nu este asa, pe departe!

Ne lipsesc casele in stil baroc (emanuelin) , asa cum in primii doi ani ne-au lipsit in Portugalia gothicul . Ne lipsesc terasele elegante cu lume normala cu preturi accesibile oricui, ne lipsesc restaurantele si cinele medieval, rococo, sau cu alte teme pe la vreun castel sau vivenda (vila in inteles romanesc), ne lipseste romanticele plaje foarte bine echipate cu baruri, parcuri …, ne lipsesc seriile in compania unor oameni absolut eleganti si joviali cu damele alea catzarate pe toace cu varfuri la pantofi extrem de ascutiti, cu tipi ce poarta costume lejer , cu acel flirt al conversatiei normale …

Conchid astfel, oricat au fost romanii de penibili comportamental aveau ceva stil nu gluma, acum ii inteleg cumva  conccluzia lor atunci cand au dat peste celti si nordici “ barbari”. Exista ceva ce nu se schimba la rase chiar daca evolueaza progresand. Acel ceva se vede fie in comportament , fie in optica de viata atunci cand mananca seara la cina.

Imi amestec ghiata in pahar, ridic paharul si spun:
“ – A nossa, sorte!”

Anunțuri