Karakia

de danizvernariu

Title :Karakia  Photos & Post prod. : danIzvernariu 2013 New Zealand  Photoshop CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013

Title : The ritual 

Photo and post product : dan Izvernariu New Zealand
Photoshop CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013

…/...Whano koe …    Proceed thou …

Ki te mahi kai,mau…       To produce food, for myself …

Ki te hanga whare nui,mou …    To build a large house, for thyself …

Ki te hanga waka taua …              To build a war canoe

Ki te karanga pahi…        To welcome visitors …

Ki te whakatupu kupenga,mau …            To make nets, for thyself …

Ki te hi ika,mau …            To catch fish by line, for thyself …

Ki te hao mahi,mau …    To net fish, for myself …

Me homai …      Give these …

Hei whakatupu …            For the upgrowth …

Mo te tama nei.               For this male child…./… .

KIAORA!

Be Welcome in Aotearoa

La 45 ani pot spune ca sunt uns cu cateva alifii tari . Experienta faptica…

La cateva luni crestinii m-au crestinizat, saisprezece ani mai tarziu punk-istii au demolat tot, dar absolut tot in mine prin nihilism absolut; la numai douazeci si trei de ani devin initiat in alchimie iar doisprezece ani mai tarziu masoneria imi initiaza piatra (Lapis) ca a mai fost nevoie sau nu dupa atatia ani de alchimie.

Istoria nu se opreste aici… Mãori in New  Zealand  imi confera o experienta extraordinara shamanica autentica pe malul Marii Tasmaniei la care vom vedea am o concluzie cat se poate de exoterica (stiintifica) pe langa misterul occult care se prezinta asa cum se prezinta.

( sub semnul “gura imi este sigilata” persoanele in cauza au fost trecute la taboo , nu exista imagini ale experientei pentru ca in triburi inca mai exista ideia de imagine = suflet furat)

Intro sesiune recenta in care intalnirea cu cultele mãori in Marae (Wikipedia) ma impresioneaza profund pentru traditionalul si cultura conservata a bastinasiilor din New ZEALAND.

Title :Arcadia Project 2013 banner Photo and post product : dan Izvernariu New Zealand Photoshop CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013

Title :Arcadia Project 2013 banner

Photo and post product : dan Izvernariu New Zealand
Photoshop CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013

 

Aici intradevar omul este contopit cu natura (spuneam anterior, un fapt nu putin periculos psihologic) iar ceeace se petrece nu este o gluma ci un fapt ce intareste tot mai mult ideia mea asupra care am studiat ani de zile din scrieriile lui Jung …simbolul, ritualul si ceremonia au un efect   colosal asupra psihicului daca implicarea este 100% iar rezultatul sta in efectul vizibil in timp in exterior.

Orice mãori stie cine este. Orice mãori stie de unde a venit si orice mãori stie unde pleaca dupa aceasta viata…nu inainte de-a face o ultima excursie ancestrala pe calea indicata de stele…imi spune una din preotesele lor. Aceasta mai adauga ca recent modernizarea si tehnica a ajutat la transpunerea in realitate a legendarei traditionale excursii (pelegrinaj) inainte de moarte si dupa toate descrieriile privind stelele, aceasta ajunge pana in Columbia de unde se pare similitudinea influentelor cu Mãori privind arta si cultul. Amandoua au o asemanre izbitoare in tot!

Asa aflu ca punctul prim orientativ al pelegrinajului ancestral este varful de stanca ce se afla chiar in Wellington (NZL) , Mount Victoria langa Newtown … .

Suntem primiti cu tot onorul , Haka este impresionanta si executata ca un semn de Bun venit in Aoearoa (New Zealand sau Tara Norului Luns si Alb) . Apoi citez “ne asezam pe pamant” ca semn de accept al bastinasilor a prezentei unui strain.

Credinta Mãori este politeista. Intreaga filosofie se bazeaza pe patru elemente identice cu cele din alchimie.

Dintr-un fluier de os sunt incantate cateva acorduri, apoi se lasa o liniste profunda, meditativa. Stim din esoterismul european ca omul si fluierul sunt aparente nu de neglijat in ritual si ca de regula acest act fie ca marcheaza un moment fie ca atentioneaza sau invoca spiritele.

Incep discutiile ,ni se traduce si se traduce. Limba Mãori este simpla pentru ca bazic este compusa in tot din grupe de trei litere. Cu toate acestea pentru noi este complicat!

Finalul intalnirii culmineaza cu un ritual de purificare. Separat suntem intrebati daca avem o dorinta sau o problema anume. Nu voi insista la detalii insa va spun ca in gand mi-a fost problema sciaticii mele ce dateaza de la varsta de 18 ani in urma unui accident la antrenamentul de canotaj , sport de performanta ce am practicat cativa ani buni.

Acest accident m-a adus ca la varsta de 45 ani sa am probleme mari de motrica , picioarele in unele cazuri le simteam inerte si crizele au depasit puterea de anestezie a diclofenacului.

Urmeaza un relatoriu shamanic privind starea mea, motive, persoane, fapte anterioare, conjunctiri. Nu il voi descrie aici. Apoi se trece la fapte sau la ritualul propriu zis.

Vantul imi provoaca un soc termic, incerc sa ma relaxez insa vantul Polului Sud este nemilos si taios. La 50 m mai incolo pe plaja Doris pare a rezista stoic la aceaia-si situatie.

O incantatie facuta de cei doi shamani ea si el ce prin limbaj corporal prin semne cu mainile imi spune viitor -rasarit/ prezent (coloana vertebrala) /trecut –apus ma linisteste cumva pentru un timp. Acest lucru se repeta de cateva ori …apoi primesc ordinul sa ma scufund in apa Tasmaniei.

Viata unui Mãori este socotita intre un apus si un rasarit de soare, tot ce este dupa apusul soarelui este socotit ca trecut ireversibil.

Realmente creierul imi spune : “o sa ingheti” dar altceva ma impinge sa fac intocmai fara sa renunt.

Ne intalnime (eu si Doris) in apa, apa este agitata acum si o clipa am senzatia ca o pierd in valuri. Putea fi un accident stupid pentru ca plaja este abrupta in cativa metrii de la mal.

Cand iesim nu mai simtim nimic, nici vant, nici frig…

Incheiem sedinta cu vin si mancaruri specifice din ierburi si fructe.

Sunt multe luni de atunci, am facut eforturi absolut cu mult peste puteriile mele in unele situatii cand a trebuit sa mut ceva in conditii absolut de efort maxim, niciodata nu am mai avut nici cea mai mica criza indiferent de tipul de efort, pozitie prelungita in care am stat sau necazuri privind aer rece dupa o transpiratie abundenta.

EXOTERICUL ideii ar putea fi, nervul sciatic s-a contractat brusc la socul termic si a iesit definitiv din tangenta cu coloana vertebrala fapt care este rar si doar prin operatie riscanta obtinut.

Oricare ar fi ideia esoterica sau exoterica , sustin ca ritualul este o forma de focalizare psihologica a unor forte reunite care concentrate in armonie si ritm pot face adevarate “miracole” prin ceeace numim forta umana sau hipnoticul situatiei, atat in constructiv cat si in distructiv.