2011 Intalnirea de la Bussaco

de danizvernariu

Aenema

Bussaco 2011 FIVEBLUEAPPLES Meeting  We #322

Photography by: Bob Russell and Clara T. Wing Nov. 2011

Graphics and revision : danIzvernariu  Dec. 2011 New Zealand Wellington

Bussaco  2011

Este poate cel mai elegant loc in care am petrecut cateva zile bune impreuna cu sotia mea si in compania catorva membrii de peste mari ai fostului nostrum atelier FIVE BLUE APPLES.

Adevarul este ca trebuie sa ai placerea sa te lafai in luxul aristocrat , sa cunosti macar ceva din aceasta valoare pentru ca sa o poti simti la maxim. In fapt nu de luxul acela absolut rafinat este vorba ci tocmai de starea generala pe care o traiesti in acest mediu.

Bussaco 2011In prima seara luam cina impreuna in sala rezervata ; ambientul arhitecturii emanueline dar si tinuta personalului ce deserveste acest superb castel te provoaca realmente sa traiesti alta dimensiune …cu lume buna, modesta, culta si placuta .

In aceste zile avem trei obiective din care doua imi revin mie ca si gazda sa le prezint: partea esoterica a conceptelor lui Jung despre simbol si conexiuni plus Oratoria de Duminica si partea exoterica, vizita la Monasterio de Batalha (convento de Santa Maria da Vitória) un loc in care similar Bataliei de la Possada din Romania diferit insa ca relief, avea sa fie apusul cavaleriei grele ca forma de arma a Armatei Spaniole. Portuguesii cu un numar relativ mic ca soldati si dotare materiala au infrant un inamic absolut puternic.
Factul interesant aici pentru noi consta in obiectivul mistic ce apartine Capelei Imperfecte ; un loc profund esoteric si magic.

FUMOARUL este un loc de exceptie , nu singurul insa este cel mai extraordinar loc aristocrat in care am fost in viata mea.

Aici totul miroase a vanilie, mahon vechi, trandafir alb uscat, o aroma necunoascuta tamaioasa si tutun de cea mai buna caliate ce se imbina cu mirosul cafelei si gustul maltului ori a ciocolatei amare.Bussaco Portugal 2011

La orele 21.00 suntem dupa cina prezenti in fumoar dupa toata regula unei seri elegante, in tinute de seara.

Mi se face o surpriza, initial ma asteptam ca in cerc restrans sa purtam o discutie de “adio” pentru desfintarea oficiala a atelierului nostru alchimic deupa aproape 20 ani de existenta. Nu am avut nimic pregatit pentru a vorbi public doream sa expun o ultima plansa asa …ca la inceputuri pentru noi inceputuri si pentru a nu uita cine si cum suntem.

Ma trezesc astfel cu o audienta impresionanta, membrii atelierului si mai toti turistii din hotel … Nina Russell a pus la cale aceasta.

Nu am probleme cu vorbitul public ba dimpotriva, un pahar de malt rezolva orice conexiune filosofica  in capul meu si a multora daca …il servesc inainte. E drept, Osho “m-a invatat asta” .

Bussaco Portugal 2011

Despre
Ce vezi, daca vezi, cand te vezi in oglinda?

Astazi va propun sa “aruncam” un ochi in Oglinda Magica , in acea oglinda , neagra ca un abis si sa facem putina lumina.

Traim “bajbaind” alergand de colo colo cu scopuri propuse, mereu uitate, cu acel “cap compas” catre un obiectiv ce nu multumeste.

Ingurgitam zilnic “morala” manipulanta prin care credem ca suntem viciati si de aceasta toate cele ce se intampla cu fiinat noastra nefericita au aceasta cauza …mancarea excesiva, alcoolul, tigariile si alte dependente. Sa fie aceasta o realitate? Poate?!

Bussaco Portugal 2011Viciile despre care mereu se trambiteaza prin media au o cauza. Cauza aceasta vine de undeva ori nu ai sa vezi original sustinut de inlocuitori stimulanti decat daca originalul (oricare ar fi) nu este ce trebuie in esenta lui.

Dar despre acest lucru unora nu le place sa se faca auzit.

Dar ce nu este OK in esenta originalului ?

Originalul face referire aici la realitate. “Realitatea este dura” concordati? Daca da atunci ce trebuie solutionat mai intai? Cauzele generate de o realitate cumplita sau realitatea cumplita?!

Toate cele ce ne fac dependenti au o existenta ca urmare a une-i cauze. In acest caz cauza este “viata dura” .

Viata dura nu inseamna neeaparat acea scalvie cu bolovani in brate si bici ci tocmai lupta cu o iluzie ce nu satisface . Este un paradox…sclav nu esti direct al muncii ci al ambitiei prostesti si a propriei tale limitari.

Observati…pe masura ce unii au tot mai mult sunt mai nefericiti in sinea lor. Dece bogatasii se sinucid? Dece ajung la overdose? In alta directie opusa, marea masa tot mai saraca si mai instabila ca situatie de viitor devine tot mai habotnica sperand..sperand… murind sperand.

Sunt putini cei ce realizeaza ca in timpul vietii se incarca de bunavoie cu fapte, material, vise si ambitii ce nu folosesc si cu atat mai putin construiesc o viata fericita.

In clipa in care constientizezi ca nu esti etern si ca timpul trece imi vei da dreptate.

Title : Refletctions VITRIOL Photo by: danIzvernariu  2012  Photoshop post prod.CS 6 by : danIzvernariu ©2013 ʘ 6014

Avem doar doua alternative ca principiu de baza al functionarii vietii (dualismul) ; acestea doua sunt extreme ; mergand PRIN ELE, viata noastra va arata ca un cosmar …cand foarte sus (atat cat ai putut) cand foarte jos si greu de suportat.

Fiinta umana ar trebui sa stie si sa simta ca in fapt nimic din ce atinge nu ii apartine. Dar absolut nimic.

Cu toate acestea oamenii au STABILIT ca :”acesta este pamantul meu, acela este pamantul tau” , mai mult, acum , azi au ajuns sa imparta astrii ceresti. Dece? Sau la ce bun? Cum poti spune : “Acest pamant este al meu!” cand stii bine ca nu tu detii aceasta proprietate ci tocmai tu apartii pamantului… nu vei sti ziua cand!

Lumea se omoara si face eforturi sa investeasca in fier, fie metal pretios, fie tehnica auto de ultima ora, … gandeste-te o clipa, ce cumperi azi greu vinzi maine si imposibil sa il rascumperi poimaine . Esti constient ca Freud are dreptate cand a conchis ca dimensiunea obiectului este autoexchibitia umana mai ales acolo unde acesta lipseste in constiinta sau este un punct slab a ei? Daca concorzi cu mine si te verifici in sinea ta putin, concorzi ca esti pacient?

Oamenii ar trebui sa reanvete valoarea, aceasta ideie ar trebui sa renasca din principiul practicului si utilului .

-Cum sa faci aceasta cu o mare majoritate tot mai avida de NOU, EXCITING, EXPENSIVE, … si la final ce? Observi ca pe nimeni, dar absolut nimeni asemeni tie in aceasta situatie nu ii pasa. Cat “stralucesti” stralucesti …dupa…esti eclipsat sau stins. Si atunci?

Nu facem profetii asemeni personajelor religioase insa va atragem atentia ca sunt in derulare vremuri grele din perspectiva sociala, a naturii …

Sunt foarte putini care trateaza serios aceasta situatie. Stiti dece? Simplu…omul viseaza, traieste intrun viitor al amagelilor pe care culmea acesta simte ca este iluzie insa continua acelas drum.

ACESTA ESTE ADEVARATUL VICIU CAUZA GENERATOARE DE EFECTE!

Voi ne vorbiti de viciati in mancare, alcool, drog,tutun, aratand cu degetul pe unul si pe altul …”exemplul negativ” …dar nu vezi in ce mare mizerie nefericita traiesti si in ce gol existential.

Gandeste te o clipa… cand ai sa mori, unde mergi?

Ai doar doua ipoteze: ipoteza religioasa in care te asigur , te-ai ars! Sau ipoteza sceptica in care nu mai exista nimic doar acel profund regret in ultimile secunde pentru o existenta stupida ce a contribui la un mare rau comun.

Si acum?

Qvo vadis om cu pretentii de REGE?

Anunțuri