Pregatiri de Sarbatori

de danizvernariu

Spuneam ca totul  este in perpeetua miscare, nimic nu este static precum totul este in perpeetua transformare, nimic nu se pierde totul se consuma si se transforma… de la pulbere la pulbere.

Inca din Anticul Egipt stiim ca valoriile sunt si ele in schimbare ,astfel un cult ce mai pana ieri a fost de secole a trecut in abolire pentru ca Faraonul s-a schimbat . Aceste lucruri nu se schimba asa de placerea punerii in confuzie a maselor ci tocmai pentru ca aceasta schimbare decisa de PUTERE este in fapt o actiune rationala in baza observatiei asupra tendintelor din regat. Faraonul (puterea) este un manager al situatiei si nu un habotnic nebun dictator cum de altfel au mai existat in istorie astfel de cazuri.

Si iata… poporul a dorit Razboi si a fost razboi, poporul a dorit sa se distreze si s-a distrat consumand tot in arena, urmand mai apoi sa contiunue show-ul  pentru ca “asta s-a vrut” sau asa s-a dorit realmente, in arena…iata o decizie cat se poate de pertinenta si treaza a unui gestionar al unui popor.Cand nu mai avem pe cine sa se macelareasca dar dorim incontinuare sange suntem invitati sa participam la show… „the show must go on” nu?

Asa si cu Sarbatoriile, in timp daca acestea sunt consummate fara spiritual probat in realitate tind sa devina formale, seci si chiar uitate deupa un timp. De acest lucru se fac vinovati parintii spirituali , doar, dovedind in timp : impotenta demonstrarii practice al crezului in fata situatiilor date de progresul vietii , a contrariilor cu care se confrunta credinciosul adept, a delasarii si chiar compromiterii propriei enntitati magice a celui ce practica si pretinde ca este “unsul”.

Sandro_Botticelli_049

21 December 2013 (6014) The Star shine above You! – Birth of Venus Boticelli

Imi amintesc de timpul copilariei petrecute in vacante in parohia bunicului meu. O parohie cocheta cu tot tacamul si detaliile casei burgheze din Sudul Frantei, aceasta in era socialista multilateral dezvoltata, in inima balcanilor, in nasul communist la tara in Caras Severin.

Era prea multa incultura atunci ca si acum, ca cineva sa perceapa …simbolul trandafirului si al potirului de la intrare.

Sarbatoarea Craciunului incepea din Noembrie, cumva discret. Imi amintesc cu placere acele activitati saptamanale in care oamenii participau voluntar la pregatirea bisericii … imagineaza practicarea Cultului Ortodocs in biserica Greco-catolica cu tot respectul cuvenit… ce rebeliune! Ce fraternitate .

Imi amintesc ca una din placerile mele cele mai mari a fost sa ma urc in balconul corului deasupra intrarii in nava. Acolo erau carti vechi ascunse cu imagini in gravura, cu texte ciudate in latina, cu coperti uzate si prafuite , cu simboluri stranii. Era un loc magic al observarii, ce poate sa priceapa un copil curios din toate acestea? Placerea era sa stai ascuns cumva si sa participi neparticipand la ceeace se facea jos… curatenie, restaurari, pregatirea marelui suport pentru imensul brad de iarna o forfota cu multa voie buna si placerea de-a gusta din prajituriile de casa sau din bomboanele ce urmau sa impodobeasca Pomul.

Pot sa simt si acum mirosul acela de lemn uscat, vechi, tamaie, vin fiert si ciocolata amara.

Pe fereastra rotunda a balconului acel “ochi” al bisericii imi placea sa urmaresc norii sperand ca va ninge in curand. Vedeam acele musculite ce ades apar inaintea ninsorii si care danseaza precum fulgii de nea daca stii sa vezi acest lucru.

Imagineaza o biserica mare in stilul Greco Catolic un baroc adevarat, veche , cateva sute de ani… in Decembrie in care era cald si rupt de realitatea amara si cenusie de afara.

 

Acum, imi poate spune mie cineva ce se simte de Sarbatoarea Craciunului? Sunt eu oare frustrat de disparitia acestor momente sau doar unii sunt frustrati pentru ca nu le-au trait aevea? Oricare ar fi, adevar este in amandoua situatiile.

Cu timpul ideia de Fecioara ,prin cultura, a fost extins pentru mine la notiunea de Magdalena, Isis, ishtar, Venus…femeia primordiala si matrice a universului.

Azi, Craciunul pentru mine a ramas o amintire ce s-a materializat in alte forme mult mai evoluate si mai aproape de adevarul radacinii nasterii ei.

Pentru cei mai multi insa, aceasta este doar un Merry Business! Atat..iata, dezorientarea, nefericirea, confuzia, amaraciunea si falsitatea existentiala.

Sau, nu asta a facut si a voi intreaga societate moderna? Un backup de valori istorice? Iata o ave-ti in formula… formal, informal si de fatada!

Interesant spun din observatie, ne jucam ades de-a cavalerii cruciati cu spadele facute din lemn pentru scenele din „Steaua” – colindul, niciodata nu am fost cavaler si intotdeauna am avut toiagul, magic nu?

Anunțuri