Mediul in care traiesti decide soarta ta daca nu decizi tu…

de danizvernariu

Dan Izvernariu

Dan Izvernariu

Am pornit o discutie cu Doris dupa ce am revazut filmul “A Dangerous Method”(2011) – LINK– filme subtitrate online in L. Romana ;privind viata si experienta profesionala a lui Dr. Carl Gustav Jung .
Totul a pornit de la a te privi pe tine insuti ca si cum esti vazut din afara ta, asa cum esti fara subiectivisme pentru a avea o imagine cumva apropiata a realitatii, a ceeace esti si cum esti.
Discutia a deviat din ideia lui Jung in varianta lui Freud privind relatiile interumane si cariera spre exemplu.
Incet, incet am ajuns la schimbari din perspectiva faptului ca Jung spune ca viata, dragostea ( vezi urmatorul blog post din 13 Feb. 2014 despre acest subiect „VALANTINES”) este in perpeetua schimbare si ca nimic din ce a fost ieri nu va fi maine daca acel lucru a fost inteles si aplicat corect. Viitorul intradevar sta in trecut si in prezent daca si numai daca nu facem nimic ca “acum” spre exemplu nu realizam, rationam si hotaram ce va fi.
Discutia devine tot mai la obiect astfel incat Doris ajunge sa spuna un adevar: “ Jung isi permite sa spuna ca viata are mai multe aspecte si trairi diferite pentru ca este un aristocrat instarit….”
Acest fapt imi sugereaza o ideie si imi spun: “se prea poate, MEDIUL este primul lucru care trebuie sa il schimbi imediat ce ai observat ca realitatiile sunt altele decat ai crezut.” Freud sustine ca atunci cand cei din jurul tau spun ca esti nebun nu inseamna ca esti un viitor pacient si este foarte posibil ca facand o analiza simpla si sincera a celor care spun ca esti ab normal sa ai surpriza sa constati ca fie ca acestia sunt de legat fie ca sunt atat de limitati incat TU pari un nebun.
MEDIUL face totul in viata , cred ca in definitiv cumva la start, la nastere toti cei care suntem apti mintal si fizic avem sanse egale in viata exceptand un aspect…nu toti avem mediul propice dezvoltarii noastre si atunci… deceptii, regrete, vise spulberate.
Daca mediul nu iti permite (si, atentie, NU ITI VA PERMITE ca regula!) sa te ridici fie din prostie crasa fie din rea intentie, poti fi tu super fiinta inteligenta, daca nu schimbi mediul si optica de viata si cu atat mai mult nu aplici real aceste noi principii tot degeaba este; viata ta se va transforma intro lupta nedreapta in care in loc sa muncesti gandind si progresand te lupti cu prostia sau limitarea.
Maestra mea spunea mai simplu prin anii 1990 …”ca sa te ridici ai nevoie sa te debarasezi de sacii de nisip”. Altfel spus acesta relationata cu morala si etica , etic si moral este sa fi atata timp cat aceste principii servesc tuturor in acelas timp si in interes comun, cand  acestea servesc doar une i parti totul se transforma in minciuna si martir stupid , inutil transformand viata in lupta, infern si acea obsesie „O viata pentru o idee” – dece ar fi asa?

Reclame