Incearca sa observi…

de danizvernariu

danlibraryandlodge

 

Dualismul in tridimensiumea in care traim ne lasa ades cu un gust amar.

Versatilitatea in care cei doi poli :negativ/pozitiv sau bine/rau este atat de variabila incat pare tot mai adevarat ca UNU este compus din doi si ca cei Doi se sustin si se complecteaza.

Ce poate fi acest joc in care cumva “ se decide deasupra ta” , tu acela cu ratiune si liber arbitru , destinul si nu de putine ori farsa pe care o traiesti.

Exista o dilema in istoria omenirii, ideia de destin si semne relationate cu acesta. Sunt unii ce spun “exista destin” (chiar matematic dovedit) , sunt altii care afirma contrariul insa mai cert este ca adevaraul sta undeva la mijloc.

Destinul este o actiune a evolutiei. Viata in sine este un destin. Nasterea, cresterea,maturietatea , batranetea si moartea este un aproximativ sablon a tuturor ce se nasc si petrec o perioada in aceasta dimensiune. Sunt doua lucruri remarcabile pe acest segment imaginar limitat la dreapta si la stanga : nasterea si moartea. Acestea sunt fixe nu pot fi inversate precum nu pot fi alterate ca timp istoric.

Am spune, destinul simplificat in intelegere este : “ne nastem pentru a muri”.

Singurul “necaz” in aceasta evolutie de la rasarit la apus sub acelas Soare este constiinta ce ne joaca feste ; interesant este cum constiinta omului ajuta sa evite anxietatea mortii in mod silent (fara implicare sesizabila) . Daca constiinta devine mult prea treaza / rationala am avea doua posibilitati de ales pentru a ne proteja psihicul de spaima disparitiei; fie vom devenii absolut reci si impropriu sentimental uman, fie nu ar mai exista valori pentru ca nimeni nu ar pune pret pe nimic de spaima ca nu cumva sa “mearga la suflet” pentru ca mai tarziu acest fapt sa se intoarca impotriva slabind acea protectie impotriva anxietatii mortii.

Astfel din acest punct exista alte doua alternative ce ne permite petrecerea unui timp sau doi intro existenta linistita si cumva “fericita” (de moment macar). Prima alternativa ar fi sa nu stii ca existi sau “fericiti cei saraci cu duhul” . In aceasta situatie, a uita de prorpria existenta inseamna a elimina atat ratiunea cu conexiuniile ei sustrase din realitate cat si incredintarea fictivului (Divinului personalizat) a responsabilitatiilor. A doua alternativa este calea de mijloc intre ratiune si irational. As numi calea aceasta Linia de Mijloc.

Linia de Mijloc este cea mai rascolitoare Cale in care ratiunea face cunostiinta cu propriul “Eu” il considera si il plaseaza undeva in “centrul universului” ca un fapt ce nu poate fi negat. In acest moment Eu-l constientizeaza ca respira si ca parte depinde de ego parte depinde de exterior (sau mediu ori persoane). In acest caz tot ratiunea iti spune: “Divinul a creeat, probabil continua sa creeze insa cum nimeni nu cunoaste scopul si finalitatea proiectelor Lui tot asa este inutil sa ne intrebam mereu: Ce doreste acesta de la noi?” .

Daca Divinul ar dori ceva acel lucru cu siguranta ar fi evolutia si perfectionarea prin munca grea a ratiunii. Nu cred ca Divinul ar avea nevoie de idioti sau de speculanti oportunisti si egoisti. Acestia la nimic nu folosesc cand spunem constructie si proiect pentru un tot unitar.

La ora actuala avem o piramida de valori ce detin materie cenusie insa care functioneaza concomitent in social in mod diferit.

  • Prima categorie este constuita din cei care nu stiu ca exista (nu am luat in considerare, nebunii!)Acestia sunt “cum bate vantul”.

  • A doua categorie este a acelora care stiu ca exista insa se tem sa decida , aceia care cu greu isi asuma o responsabilitate complecta cu orice pret.

–  A treia categorie este cea a “rebeleului” care daca a conchis si a planuit trebuie sa materializeze  indiferent ca solicita sau nu inspiratia ce vine din intunecata zona a inconstientului.

Daca ar fi sa conjugam verbul A FACE prin diverse prisme ar suna cam asa:

Religios: Faca-se voia Lui

Gnostic: Faca-se voia mea

Sceptic: Nu se poate pentru ca nu exista!

Acum sa observam un lucru simplu in fata vicisitudinilor vietii. Avem de ales intro situatie majora si de necesitate vitala personala sau relationata cu terti intre a spune : fie cum o fi (impotenta si indiferenta) , sa facem ( vointa si puterea) sau nu avem ipoteze (limitarea absoluta) . Acum ce poate fi mai prost in aceasta situatie este combinatia intre aceste trei stari.

Destinul practic nu exista. Acesta este generat de combinatii, permutari sau aranjamente date de catre fiecare individ in parte fie ca gandeste sau nu, fie ca filosofeaza sau este sceptic.

Precum o virgula mutata in fraza poate modifica istoria omenirii, tot asa complexul uman prin o expresie sau (iata) inexpresie a creat o situatie ce a deschis noi alte universe de situatii.

Ca destinul este matematic este adevarat. Putem calcula probabilitatea intamplariilor , a ciclului lor in repetare si forma pentru ca observam:

“Nimic nu este nou sub aceleas Soare”

Reclame