Lectie de viata …observand

de danizvernariu

Vacantele pe cand eram copil mi le petreceam la tara , la parohia bunicului meu. O casa cu aspect francez retrasa de la strada cu alei, brazi decorativi, sute de trandafiri si multa multa verdeata. In afara fatului ca citeam foarte mult imi placea sa escaladez turnul de apa al C.F.R. uli din capatul gradinii noastre.
O constructie bizara a anilor 70 din beton, foarte inalta (aprox. un bloc cu 6-7 nivele) cu atat mai mult cu cat in afara ei in intregul sat nici macar turla bisericii nu se putea compara cu aceasta inaltime.

Constructia la ultimul nivel ofera posibilitatea unui 360º a intregului tinut. In alte cuvinte din acel punct inalt se putea vedea orice miscare din localitate, curte sau imprejurimi.

Am pierdut zile in sir distrandu-ma cu un binoclu relativ performant sa observ… .

Doisprezece ani ma tarziu socialul m-a obligat sa imi satisfac serviciul militar unde am avut parte de antrenamentul , rabdarea, rezistenta si performanta tragatorului de elita. Eram deja cumva antrenat in aceasta din…copilarie.

… dupa 20 ani

MY garden danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

MY garden
danIzvernariu ©2014 ʘ 6015
New Zealand
M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop
This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

In imaginea de mai sus prezint un loc , un fel de no mans land intre proprietati. Gradina noastra este despartita de vecinatate de un spatiu cumva comum un fel de trecatoare ingusta, misterioasa si salbatica ca natura  rar utilizata de cineva.

Odata am executat aici un job mai aparte ce semana cu toate experientele mele din armata si copilarie. Task-ul a fost un fel de paparazzi, voayerism, observare insa nimic cu conotatie sexuala sau legat de aceasta.

Cineva a dorit sa faca o surpriza sotiei lui surprinzand imagini portret in natura fara ca ea sa stie, fara ca ea sa banuiasca ca este imortalizata discret si de la o respectabila distanta.

Vecinii se cunosc, ei vorbesc si dece nu … se ajuta.

Asa se face ca am cautat o masa veche ce imi servea de suport in timpul exercitiului la laptop-ul conectat la camera de fotografiat. Obiectivul cu zoom 25x si o rezolutie absolut  clara mi-a permis acest joc… al inspiratiei, intuitiei secundei doi, anticiparii, a incadrarii la bunul gust pentru naturalete, culoare si…elegant.

Conspiratia la vedere

Interesant a fost sa observ in doua secvente separate doua lucruri diferite.

Primul, subiectul target contractat, al doilea (ea) subiectul  venind sa ne viziteze in unele dupaamiezi la ceai . Trecand prin acel no mans land , trecea pe langa masa mea veche si scorojita de ploaie si soare.

De fiecare data se oprea si privea la acest obiect bizar, contempland cumva. Intradevar, era straniu ca o masa sa fie undeva afara intr un loc in care “nu isi are explicatia” (sic!).

Privind cum ea priveste la masa contempland , m-a dus cu gandul la faptul ce mereu ne scapa, acel lucru ce mereu este alaturi de noi in viata, il vedem dar nu ii intelegem sensul, utilitatea si mai mult…iata… acel lucru este legat strict de existenta noastra.

Zambesc citind nelamurirea pe fata ei in timp ce privea la acea masa. Ma gandesc, oare ce intrabari complicate isi pune si la ce “filme” a ajuns ca raspuns speculativ la un fapt atat de simplu… un obiect ne la locul lui ca locatie dar care este legat strict de cea care se intreaba, “ce cauta asta aici?”.

A fost o lectie pentru mine, cumva cu talc… un snipper sta si observa, dar acesta este observat la randul lui fara ca el sa banuiasca cumva aceasta. La un rond de noapte snipperul descopera in partea opusa lui o gramajoara de pamant facuta cumva recent .Pozitia ei este opusa pozitiei (barlogului) tragatorului.
El va ajunge sa se intrebe, “la ce a folosit aceasta candva?” pentru ca pare stranie si este facuta de mana omului.

Ei bine, daca acest snipper va continua sa se intrebe acest lucru si nu va reusi sa se trezeasca la realitate, in ziua Z va veni si clipa fatala in care, observand este observat pentru ultima oara… .

Lectie de viata !

Anunțuri