Graça Lisboa – Casa mea

de danizvernariu

Title: Graça Lisboa Portugal-Miradoro - My Home Photo &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

Title: Graça Lisboa Portugal-Miradoro – My Home
Photo &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015
New Zealand
M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop
This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

Toamna lui 2011

Nu cred ca am trait in viata mea un magic boehm si inspirativ cat am putut traii sub soarele stralucitor portugues si cerul limpede albastru deschis.
Nu am trait in viata mea ( timp de 33 ani in Romania) acea calitate a vietii, art, visator, poetic si la cea mai buna calitate cat am putut traii in Portugal timp de 10 ani in Lisboa.
Portuguesii pentru mine definiti ca fel de a fi in cateva cuvinte tag ar pute fi conturati astfel: modesti, curiosi si deschisi. In Portugalia nimeni nu iti spune” bine ai venit!” dar daca ai castigat simpatia lor din prima, esti unul de ai lor.
Nu trebuie decat sa fi tu, educat, cultivat si de bun simt.
Portuguesii au trait greul, dictatura, frustrarea si foametea. Sunt un popor de emigranti ce in anii 70 in Elvetia au intalnit scris lpe usile restaurantelor : „Interzis cainilor si portuguesilor” sau acel popor ce a avaut de suferit mult in Statele Unite Sec. XIX, alungat cu pietre la iesirea de la missa de Duminica de catre irlandezi.
Ei stiu bine ce inseamna emigratia, dorul de acasa si …”e vida” spus ades cu amaraciune.
Timp de 8 ani de zile nu am mai avut contact cu romani si Limba Romana decat ocazional. Pur si simplu nu am simtit nevoia sa imi amintesc sau sa intalnesc… .

Cartierul Graça este la fel de vechi ca si Alfama (vezi post anterior despre Coração de Alfama) nimic nu deosebeste cele doua cartiere ca arhitectura atata doar ca geografic Graça este mai sus fata de Alfama si la baza medievalului castel São Jorge protectorul Lisboa.

From my window - Graça Lisboa, home Photo &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

From my window – Graça Lisboa, home
Photo &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015
New Zealand
M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop
This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

Oamenii in acest cartier sunt in general acea „veche generatie” , azi bunici; oameni ce au trait socializarea pe strada, in cafenele, in pastelarii (un fel de cofetarii cu de toate la gramada), in restaurante si taverne, in acele chefuri de garaj a aniilor 70-80. Ei stiu bine cum sa te primeasca si sa te racoleze in „gasaca” lor daca esti de gasca.
Graça este poate cel mai cosmopolit cartier din cauza turismului. Spanioli, italieni, francezi, americani, brasilieni, angolani, caboverdieni, …un amestec pestrit de natii ce in marea majoritate locuiesc temporar sau definitiv in vecinatatea ta. Aici in acest loc am cunoscut cele mai celebre „fiesta” de strada, cu fanfara, tobe, agitatie (vezi Fiesta San Antonio fotografie in acest blog, LINK).

Am locuit mai bine de 6 ani, vazand zi de zi de la fereasta ceeacevoi vedeti in imaginea de mai sus. O casa veche cu peste 200 ani, cu geamuri de jos pana la tavan, cu camere cu o inaltime de peste 3,70 si solocaturi din lemn vopsite gros in alb.
Ades ma intrebam, ce vremuri au fost in aceasta casa in timpul lui Salazar?

Doris Izvernariu 2011 . Lisboa Graça- home Photo &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

Doris Izvernariu 2011 . Lisboa Graça- home
Photo &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015
New Zealand
M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop
This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

Nu cred ca de pe strada noastra ingusta nu a fost o famile sau o persoana pe care sa nu o cunosc personal.
Povestea vietii spusa la o cafea sau un pahar de vin verde, este o normalitate. Vecinii se ajuta, se viziteaza incognito, aici nu conteaza ca esti estranjer (strain- emigrant) ci conteaza sa fi om si mai ales unul care nu se baga in prostii.
Usa lor iti va fi mereu deschisa . Uneori cumparam pe datorie pana la salariu, alteori coafeza ne chema la taclale si cu aceasta ocazie ne facea o reamprospatare doar ca un fact in timpul suetei fara a pretinde bani.

Donna Luiza owner of our home, José & Doris Izvernariu ♣ 322 Storyteller – Dan Izvernariu WordPress Hello, Acesta este feedback ul meu ca urmare a cererii tale pentru a primi cheia de acces la unele posturi din websiteul blog Dan Izvernariu WordPress Parola de acces este unica si este valabila la toate postariile anterioare sau viitoare. In fapt nimic secret, acest lucru are ca unic motiv : discretia si protectia pentru minori “Parental Advice” . Unele imagini , texte, idei sau prezetari depasesc intelegerea minorilor sau nu au aprobate de catre clientul meu “public mode presentation” stipulat in contractul Terms and Condition third parthy .  In acest sens am gasit modalitatea mediana de-a prezenta in mod discret lucrari sau planse cu continut esoteric din alchimie, tantra, folosofie  etc. Parola de acces este : ________________________ Lg.`.G322-|14Trdsc6 ___________________________ Mod de utilizare: Deschide pagina in browserul tau si copiaza aceasta parola. Paste mai apoi in casuta destinata parolei si click in “Trimite”. In mod normal pagina se va redeschide automat accesul fiind garantat. Probleme posibile – pagina nu se deschide. 1.Verifica daca ai conexiune net.  2.Mergi in “Instrumente” (Tools) in browserul tau si curata cookies .  3.	Inchide browser si redeschide. 4.	Copiaza inca odata cu atentie parola si paste in fereastra / Trimite… 5.	Daca nu s-a deschis nici acum atunci actioneaza in browserul tau “ Refresh page” 6.	Daca problema persista contacteaza-ma ; este posibil ca PC ul tau sa fie lent sau sa ai o conexiune lenta. Multumesc pentru interesul tau aratat, sper ca in paginile mele sa gasesti lucruri diferite de cele uzual si sa iti foloseasca in experienta ta. Toate imaginile, textele si grafica apartin de drept atelierului meu “danIzvernariu” si sunt supuse inregistrarii si dreptului de autor copy right. Photoshop post prod.CS 6 by : danIzvernariu ©2012 ʘ 6013 New Zealand

Donna Luiza owner of our home, José & Doris Izvernariu
♣ 322 Storyteller – Dan Izvernariu WordPressPhoto &Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER WordPress

Dona Luiza, o femeie la 95 ani, este donna de casa (proprietara casei) care saptamanal inca mai merge la dans , la seri de fado si care socializeaza coerent ca orice persoana tanara.

Viata in Portugalia depinde de tine. Daca ramai in comunitate nu ai sa aflii niciodata in ce tara traiesti, daca devii unul de-ai lor atunci ai sa aflii ca Portugal este tara misterelor templiere, ca in  Lisboa veche nu exista o singura casa in care sa nu fi avut de la templieri in sec. nostru macar o mica conspiratie daca nu un mare sau grav eveniment.

 

Recomand Portugalia acelora care, viseaza, nu sunt avizi de bani, cunosct stofa de calitate a omului, tremura dupa elegantul boehm si dupa romanticul asfintit de soare in sunet dulce de chitara portuguesa.

 

Anunțuri