Gasesc ideia de EXCLUSIVISM un „rau” necesar

de danizvernariu

Intamplator acum doua saptamaini (poate), in reteaua Facebook mi-a atras atentia un post ce cumva protesta impotriva castelor, respectiv a “obtuzitatii” privind acceptul din exterior a altor persoane.
OK, de cativa ani va tot amintesc ca noua vizune mondiala asupra vietii, a existentei si a sistemului imprumuta cumva elemente din trecut pe care le-a actualizat.
Va spuneam ca exista un pericol iminent privind acel “doomsday” social. Acest fapt il reclam ca un fact ce tine de extindrea tehnologiei cu toate bunele si relele ei in momentul unui blackwhole mai mult de 72 ore.

Orice “blackwhole” poate pune in pericol iminet siguranta civilizatiilor vizate de haos si anarhie ,fapt ce ar putea impinge in mai putin de un an civilizatia noastra la nivel de trib.

Aceasta ipotetica a declinului societatii este una din cele 1000 sa spunem plecand de la dezechilibrul natural firav pana la razboiul civil si anrahia. Oricare ar fi ca probabilitatea, acestea sunt fapte ce trebuie luate in serios tinand cont de acel takeoff al stiintei si declinul urmat ,fapt repetat mereu in istoria omenirii fie din cauze naturale, fie din viciu sau decadenta.

Caut in Dex Online pentru a nu gresi atunci cand fac referinta la “Casta” incercand astfel sa imi mentin opinia clara si la obiect fara sa aberez . Astfel, definitia ar fi:

CÁSTĂ, caste, s. f. (La hinduși, egipteni sau la alte popoare orientale) Grup social închis, endogamic, strict delimitat de altele prin origine comună, ocupații, privilegii; p. ext. grup social închis care își păstrează privilegiile. ◊ Expr. Spirit de castă = spirit îngust, exclusivist. – Din fr. caste.    Sursa: DEX ’09 (2009)

Civilizatiile au aparut in opinia mea ca urmare a aparitiei triburilor ce au prosperat si care au extins atat spatiul cat si numarul de componenti.

Cu cat aceste triburi au fost mai deschise catre “a cunoaste” si “a practica cunoasterea” cu atat tendinta de crestere a puterii si influentei a fost mai mare in raport cu terti similari. De unde : siguranta, confortul si progresul.
Oamenii s-au reunit in triburi pentru  rezista impreuna vicisitudinilor vietii , vremurilor de restriste, atacurilor animalelor sau a semenilor lor concurenti la existenta etc.
Ce a reunit acesti primi oameni in zorii zilei Sumeriene (i.e.) este cat se poate de clar, mestesugul, manuirea armelor, cunoasterea naturii, abilitatea vanatorii ,orientarii si strategiei.
Nu cred ca la acea vreme au existat pure simpatii izvorate din socializare in padure sau stepa.

Imi este cat se poate de clar ca “centrul intereselor tribale” la constituirea tribului a constat in prima instanta in alianta pentru a rezista si in secunda, terta instanta, poate…in obiectve comune si filosofii daca nu viziuni comune despre crez, zei, religie, reguli, legi..etc.
Pana aici am aflat in baza teoriei mele simple ca oamenii se reunesc in prim instanta dupa interese pentru ca mai apoi sa aplice cel “suntem atrasi unii de altii” pe alte motive ,orizontale sa spunem.
In baza ideii de mai sus, masoneria a lansat inca din cele mai vechi timpuri ideia filosofica de, atentie! , “Nimeni nu reuseste singur” si complecteaza in unele pasaje ale invataturii aristotelice “ toti suntem egali insa diferiti”.

Acest fapt din urma spune ceva despre diferenta ce ne separa pentru a ne aduna in diverse tagme, grupuri, dogme, cluburi, partide, gasca ,s.a.m.d. .

Prin urmare , exemplu, nu toti cei care termina o facultate sunt ceva, nu toti artistii sunt renumiti, nu toti cei care au citit au inteles, nu toti cei care au filosofat au inteles esenta vietii si prin urmare…totusi ce ne reuneste?

Ne reuneste crezul, interesul si viziunea , acel “Ordo ab Chao!” (ordine in haos) sau altfel spus “ Unitate in diversitate” ce vine din focalizare comuna asupra unor lucruri sau valori.

Oamenii se ale si se aduna pe VALORI, valoriile pot fi orientate sau nu. PIRAMIDA SOCIALA va exista atata timp cat va exista notiunea de „dreptatea este acelui mai puternic” -fact cat se poate de tamp dar si adevarat pentru omul modern in Sec. XXI.

Cand spun “orientate” ma refer la profesiuni, hobbiuri, studii, materialism, spiritual, distractie si sport, moda, sexualitate sau chiar politica, crez, frauda, criminalitate, rebeliune/terorism … .
Fara exceptie aceste “caste” vorbesc aici de organizatii cu “statut juridic” si lege interioar nu te va primi daca nu compari cu unul de-ai lor sau nu pari sa fi ceeace spui ca esti.
Ideia este simpla ca sa intelegi shortcut in ideie: “tu personal ti-ai baga mortul in casa?” , nu cred , da sincer.

Idem functioneaza si cu acceptul si neacceptul castelor.Ele functioneaza si vor functiona pe valori si legi unanim acceptate de grup si trecute, cumva spus prin suflet astfel incat intrusul va fi desoperit imediat si/sau evitat din timp.
Am sa las un exemplu cat e poate de clar si nu am sa folosesc ideia de masonerie, mafia, organizatii religioase, gay ,swingers , punk etc am sa fac referire la FIVE BLUE APPLES al carui membru sunt si eu, inca fondator din anul 1993 in Timisoara.
Un grup pur spiritual in care se studiaza exo/esoterismul, antroposofia si simbolul esoteric , filosofia verticala si orizontala Tao, Tantra si psihoanaliza jungiana si freudiana. Cam ciudat amstec nu? Poate, pentru noi cei 1270 membri din lume pare cat se poate de firesc.
Acum, pentru a deveni membru al grupului este putin complicat pentru ca in prima instanta trebuie sa ne spui cine esti,sa ne arati cum esti si sa probezi ce spui. Desigur sunt persoane ce trec filtrul mai usor pentru ca deja au un bagaj mare de cunostiinte sau ceva anume ii recomanda , fie (in cazul nostru) membrii ai teosofiei, fi membrii ai masoneriei, fi membrii ai organizatiilor preocupate cu stiintele oculte, oricare ar fi acestea.

Te intreb , la ce bun mi-as da eu acceptul pentru cineva care “nu prea pusca cu genul cautat” dar este simpatic, dragut, amabil?
Am sa va rog sa nu confundati sistemul socializarii ca accept cu cel al castei.

Exemplu (i.e.): Eu sunt membru al Five Blue Apples si tot odata membru in N pagini private sau publice in Facebook in care realmente activez la greu insa ce nu au legatura cu ideia Five Blue Apples. Invers privit acest exemplu este imposibil pentru ca , am spus mai sus…ne adunam, ne incredem pe deplin unii in altii bazati pe valori stabilite ca “jalon” in existenta a 1270 persoane ce formeaza, iata un fel de casta.Aici nu este loc de dilema privind indvidul.
Va atentionam mereu ca lumea se imparte in acest rastimp (divide et impera) dar segregheaza discret in aceste caste pentru simplu fapt ca , repet, “nimeni nu reuseste singur”.

Ideia ca raspuns la postul din Facebook in cauza ce face obiectul discursului meu este única: fiecare din noi la o anumita varsta trebuie sa fim si sa acceptam cine suntem, cum suntem si nisa sociala din care facem parte. Plecand din acest punct putem imbunatatii situatia noastra sau VICE VERSA, A PLAFONA PROPRIA EXISTENTA spunand ca “ politici, conspiratii, Illuminati, UFO, Vaticanul, Mafia, Martorii lui Jehova, Al-Quaeda, Sony Corporation etc , …fac cartiile in lume si ca din acest motiv merge totul rau sau…bine dupa caz”  …
Am sa te invit la o reflexie, imaginaza ca maine esti invitat in una din castele de mai sus sau oricare ar fi , ai stramba din nas?

Eu sincer , garantat, nu te cred!

Totul este sa afli la timp ce si cum despre tine insuti cat se poate de obiectiv si prin ce ape te scalzi. Tuturor va spun, timpuriile sunt in schimbare abrupta astfel incat in ziua declinului zero absolut se va decerne cine cui apartine, in baza a ce si mai ales cum se recunoaste cu terti similari pentru a nu cadea ca victima a confuziilor, singuratatii si vulnerabilitatii.

In incheiere te invit la un exemplu ce tine de hermetism dar pe care oricine stie sa citeasca va intelege… Principiul Ouroborus (sarpele ce isi musca coada- alchimie)demonstreaza ca societatea umana are ca baza grupul si tribul iar apocalipsa civilizatiei va ajunge tot la tribal .

Avantajul castelor este ca acestea conserva cunoasterea si practica aceasta in vreme ce masele fie ca dorm , fie ca ignora. In acest caz tranzmiterea de informatii certeapartine castei de vreme ce aceasta conserva si nu permite schimbari nejustificata, oricum, oriunde, orice.

Reclame