Cum alegem, asa dormim. Dar sa nu adormim!

de danizvernariu

Am sa ma exprim foarte plastic spunand ca intre Spirit- Suflet si Duh este un manage a trois.
Toate cel trei au functiuni diferite dupa cum pare in schema in care functioneazala nivel ancestral.
In vreme ce Spiritul diteaza modelul de urmat al Sufletului mereu nehotarat, Duhul este cel care mereu intervine subtil inspirand cumva si punand in dilema o noua varianta din acele combinatii de „n” luate cate „k” sanse pro sau contra.
In general prin religii se vorbeste de Trinitate pentru ca , iata, aceasta forma imateriala speculativ vorbind formeaza viata. Spun speculativ de vreme ce toate religiile vorbesc in diverse moduri din diverse puncte de vedere despre aceleasi lucruri.
Doar de un secol si ceva, lumea a inceput sa puna intrebari privind propria existenta. Doar recent oamenii au inceput sa spuna si sa simta chiar sensul ideii lui Descartes „Gandesc, deci exist!”.
Se omite insa frecvent (mult probabil din cauza educatiei obtuze primita) a patra latura. cea a constiintei ce a fost data de …Divin. Fapt ce si azi este foarte putin luata in serios si observata.
Lumea inca mai prefera acel hocus-pocus din Cer decat sa gandeasca si sa contribuie in baza ratiunii la „a face”. Iata ti se spune tot in religie ca esti dupa chipul si asemanarea..esti pe undeva creativ si arhitect-constructor , adica executant al propriului destin in final.
Am urmarit in reteaua Facebook opinia a nenumarati aditionati sau diversi logati in aceasta retea de socializare.
Am vazut idei pro si contra candidatiilor la alegeriile electorale din Romania din Noembrie 2014 , am vazut la ce nivel se gandeste si cum functioneaza strategia manipularii dar mai ales a impostorului infractor politic de la Bucuresti.
In fine, in balacaria actuala nu ma mir de abject ci ma mir ca persoane chiar initiate si cumva un pas inainte prin mod selectiv de gandire privind pragmaticul existential din perspectiva lui Platon si Aristotel , bagand  Inconstientul, respectiv ideia de esoterism in rationalul liberului arbitru cand spunem : eu aleg rational justificat si adevarat pentru mine probat macar cumva si nu in baza inspiratiei sau a apartenentei religioase sau pur spirituale oricare ar fi.
Mai mult, B.O.R. isi permite sa indrume „turma” catre anumiti politicieni subiectiv justificat ” este si el un crestin – ortodocs”.
Ma intreb, oare decand Domnul se baga in politica , devreme ce de prin Ev Mediu lumea a inceput sa „carteasca” impotriva Clerului ce ades dicta cate o bula sau doua asa din „inspiratie divina” ca sa mai parleasca pe cei pe care nu-i avea la stomac.
In vreme ce B.O.R. este tot mai preocupat cu strangerea de fonduri neimpozabile pentru dotari Mercedes SLK, turle poleite si fastuase slujbe de Duminica, enoriasul este tot mai infometat, mai disperat si mai apatic cand spune ” daca astia ne mint cu viata de apoi, am trait greu si degeaba in aceasta”.
Surpriza de proportii, pentru mine a fost hotararea Curtii Constitutionale din Romania ce a hotarat scoaterea din invatamant ca OBLIGATORIU studiul religiei. Nu ai cum sa predai matematica si stiinta exacta spunand „asa vrea Domnul , Amin!” si la nimic nu foloseste sa vreie Domnul daca nu intelegi la ce foloseste Teorema lui Pytagora.
Trebuie sa rationam de vreme ce avem ratiune si obligativitate de-a alege, nu vad pentru ce se implica biserica manipuland daca nu ar avea alt interes decat unul de ordin financiar exact.
Important este ca tara noastra a cam ramas in urma si a regresat mult in ultimi 20 ani privind cultura si educatia iar in aceste conditii constiinta multora doarme, iar acest „multora” este un pericol pentru progresul si avansul caltatii vietii cetateanului de rand , contribuabil si platitor de taxe pe spinarea cui traiesc bine, multi Prea Fericiti, politicieni incompetenti si nu de putine ori infractori imuni in fata Justitiei- un abuz de tip medieval ce inca la noi functioneaza cu acceptul cetateanului.

Final, atata timp cat doar trei lucruri sunt recunoascute de individ omitand al patru-lea : constiinta, somnul ratiunii si „magia” tenebrelor fie ei „sfinti” sau „diavoli” vor continua sa conduca prin unsii si alesii ce nu vor aduce o viata sanatoasa ci una de deprimare, obscuritate si propice coruptiei fapt ce nu este nici in folosul progresului si nici al unei vieti decente si mai bune.

Reclame