ARHIETIPUL DIN VIS… O REALITATE

de danizvernariu

Cautand mereu idealul , ajungi sa te intrebi ” in fapt ce caut eu?”
In vremea pe cand eram copil, observam inainte de culcare figuriile ce se formau pe tavanul camerei mele din textura zugravelii. Un fel mistic de a spune „un altfel de ghicit in cafea”.
Aceste impuritati, imperfectitudini formau in imaginatia mea forme si imagini colosale, era lumea mea secreta sa spunem, o lume inteleasa doar de mine.
In fiecare seara observa aceste forme, seara de seara…si am mai observat inca un lucru , desi copil fiind ca in anumite seri aceste „figuri” schimbau peisajul devenind altceva decat imaginasem cu o seara inainte.
Mai tarziu, mult mai tarziu aveam sa inteleg ce se petrecea in imaginatia si psihicul meu cu acele secvente ce erau in perpeetua schimbare… totul apartinea de psihic si de starea in care ma aflam. Totul depindea de anumite repere pe care mintea mea le modifica dupa starea in care se afla, asa se explica ca aceleasi impuritati (puncte) de pe tavanul camerei mele deveneau de la o seara la alta un adevarat „film”.
Dupa ani si ani… am studiat si practicat intelesul si sensul simbolului ce deja exista in mintea noastra.
Cand mergi in padure ca , turist, te orientezi dupa simboluriile vaxuite pe copaci ,in viata dupa ce te orientezi?
Un fact absolut interesant a reiesit in concluzia mea, desi ajungem sa cunoastem, desi ajungem sa stiim, desi ajungem performante ale practicii cauza /efect sau proiect/ materializare nu putem atinge in totalitate un adevar absolut…iata, nimeni cu desavarsire nu a atins Quintessencia Vietii… omul a muncat din Pomul Cunoasterii si nu din cel al Vietii.

Fotografia este unul din mijloacele ce ne determina ca macar clipa sa putem reflecta atat cat este necesar pentru a surprinde si intelege , acel mic semn ades insesizabil dar care spune tot despre ce afisam in mod curent dupa educatie. Sa inveti sa descifrezi (sa decripezi ) aceste mesaje ascunse este ca si cum ai invata sa practici o magie vizibila pentru toti insa inteleasa ca sens doar de unii. Acei „unii” sunt mai ceva decat ceilati doar pentru ca observa si concluzioneaza corect asupra unui adevar , in fapt la o adica in deobste observat de toti, insa ignoarat cu desavarsire de marea majoritate.
Orice fotografie fie ea prelucrata sau nu naste o iluzie. Iluzia depinde de la caz la caz sau altfel spus : cat putem cuprinde in intelegere despre ceeace vedem, repet totul tine de limitare informatie si cultura precum , cum facem conexiunea intre idei.
Asa se explica ca pentru unii o imagine este mai mult sau mai putin frumoasa sau expresiva.
Toate acestea despre care va vorbesc sunt iluzii. Apropiate sau departate de un adevar in comun observat dar, diferit interpretat.
Viata este compusa din momente, momentele din senzatii iar senzatiile sunt confirmate de senzori( auz, vaz, tactil, gustativ, olfativ…) . Toti sunte asemanatori insa diferiti si mai ales, diferiti in perceptii prin senzorial si conexiune.
In final vm conchide ca traim acel Haos de repere insa in acest haos exista o anume directie inspre care absolut toate converg precum haousul universului si directia in care toate se indreapta in acelas timp de la micro la macro.
Cand o iluzie devine realitate?
Exista N variante luate cate K ca acel „match” imaginat sa devina realitate pentru simplufapt, vom vedea, nimic nu este intamplator si mai ales la intamplare.
Iluzia reprezinta imaginea proprie si intima formata despre ceva anume sau despre existenta in general. Nu exista doua iluzii identice ci foarte mult apropiate, asa explic ca doi oameni (spre exemplu) total opusi se atag si constituie un nou Univers.
Iluzia mea nu este ca a ta, dar poate fi in armonie cu a ta si poate avea chiar un interval comun, acela pe care de comun acord si la simt il acceptam ca existenta. Iata si „perechea perfecta” ( nu exista!).
Iluzia vine din suma informatiilor pe care le ai, unele subiective altele obiective privind un fact; reprezinta suma impresiilor intrunita in acel ” cum ar fi mai bine” pentru tine – informatii ce sunt luate din experienta sau din pura naivitate apriorica, dece nu?!
Nimic , dar absolut nimic nu este nou sub acest Soare si prin urmare tot ce imaginezi sau crezi ca este (in varianta ta) deja a mai fost si va mai fi sub diverse forme, idei, aspecte, niciodata perfect 100% match pentru ca spuneam : ” nu exista doua lucruri la fel , sunt cel putin asemanatoare”.
Iluzia devine realitate in exact acel moment cand ti accepti ca acea realitate este adevar veritabil pentru tine chiar daca mai inchizi ochii la unele ” amanunte” ce nu pusca cu acel 100% match.
O sa folosesc un exemplu ce arata ca totul deja exista si ca nu poti imagina un lucru daca nu ai avut un minim contact cu acesta, proba suficienta care poate sa probeze ca nimic nu este la intmplare si ca iluziile sunt in fapt imagini ae gandirii prin conexiune din ceeace deja cunosti prin experienta proprie.

CREATIVE PsCss Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER

CREATIVE PsCss Jamari Lior Model 
Photoshop post prod.& Illustration PsCss 6 by : danIzvernariu ©2014 ʘ 6015 New Zealand M ∴ B ∴Dan Izvernariu Workshop This picture belongs to ☤322 THE STORYTELLER

Imagineaza ca cineva iti cere sa gasesti un anume obiect cu o anume destinatie despre care nu ai mai auzit dintr un depozit haotic de sute sau mii de obiecte. Persoana in cauza te va supune testului descriind cu exactitate obiectul si utilizarea lui insa acest ajutor nu foloste la nimic pentru simplu fapt ca ne fiind in tangenta cu acel obiect sauceva relationat lui nu poti intelege despre ce anume este vorba. In acest caz vei fi in situatia de „fail down” adica in imposibilitatea cautarii a ceva despre care nu sti nimic. Contrariu, daca ai ideie minima din experienta anterioara poti detecta obiectulce se cauta dar daca nu, nu. Categoric!
In relatii, este la fel, nu poti cauta ceva ce in fapt inca nu ai cunoscut dar poti avea o vaga ideie despre ce iti doresti daca minim ai avut contact. Formele de pe tavan ( vezi introducerea) sunt un reflex al constiintei oglindit in simbol si metafora, iata o iluzie acceptata ce a transformat o existenta in mesaj hermetic.
Mintea umana creeaza arhietipuri in baza gandirii , a procesarii informatiei si a experientei anterioare. aceste arhietipuri exista in tocmai chiar daca par iluzii, ele sunt undeva in dimensiune comuna si sunt cu atat mai aproape cu cat capacitatea noastra de observare si dispozitia de-a analiza este mai mare.
In acest sens putem spune ” nimic nou sub soare”( citate Biblice) sau” tot ce imaginezi deja exista” (The Secret) .
Revenind la fotografie, reamintesc ca aceasta surprinde momente si dezvaluie cele mai incredibile mesaje ascunse(in ochi, grimasa, gest…) si prin urmare spune ceva despre persoana in cauza cum si ce este daca si umai daca sti sa citesti…ascunsul ei.
Prin urmare, nimic nu este intamplator de vreme ce ti-a sarit in ochi, nimic nu este la intamplare de vreme ce limbajul si contextul iti arata ce si cum, nimic nu este magic (hocus-pocus) daca intelegi disponibilitatea si predispozitia prezentata chiar sub nasul tau in context halucinant (sa spunem) daca te concentrezi si intelegi ce ti se tranzmite dincolo de aberatii si scut impotriva profanului.
Trebuie sa te asezi o clipa, lasand deoparte acceleratia si inconstienta si sa observi in liniste …dece acel ceva te cheama si daca nu cumva acel ceva nu este arhietipul tau ce are o explicatie absolut clara ce vine chiar din propria ta experienta ca „match” 100% vis a vis de ceeace doresti sau visezi.

Anunțuri