Generatia cu cheia la gat (2)

de danizvernariu

 

unknown -Portugal 1970s 80s (?)

unknown -Portugal 1970s 80s (?)

Cred despre generatia aniilor 60 ca este generatia care a spus STOP conformismului si obtuzitatii educatiei generatiilor anterioare.
Aceasta este generatia mea (b. 1968)
Cred despre noi ca suntem generatia care a a avut ceva de spus in tot ce azi exista ca inventie si inovatie , cred ca in ciuda vremuriilor am fost primii si in corpore cei care am refuzat frica si „pas inapoi” de la a experimenta si a ne exprima prin a face.
In vremea copilariei si adolescentei noastre nu au existat:
– telefonia mobila, pager,fax, email, internet, gps
A existat o altfel de comunicare pentru a ne anunta de la distanta, o altfel de comunicare pentru a lasa un mesaj pe un zid, o altfel de comunicare pentru a ne intelege prin semne , pentru a ne orienta in oras in mod cardinal si pentru a lasa un bilet cuiva anume intrun loc anume codificat.
Generatia mea este inovatoarea lucrurilor celor  mai inutile , machete sa spunem caideie, a ceecae mai tarziu aveau sa devina realitati.
De la caruciorul cu rulmenti mereu imbunatatit facut manual din resturi, la petarda artizanala sau telefonia interioara cu baterie, radioul fara baterie, sarbacana cu cornete de hartie sau prastia de inalta precizie…
In vremea copilariei noastre nu existau mai mult de doua canale TV , nu existau filme de cinema cu efectele de azi , nu existau retele de comunicare in masa iar o bicicleta era chiar un privilegiu: o bicicleta ce ades era transformata in KTM sau Shopper .
In vremea adolescentei unica distractie era sa aduci ceva nou pe care „trupa” sa experimenteze avand chiar surpriza a doua zi sa iti gasesti inovatia mult imbunatatita sau chiar cu o alta destinatie.
TRUPA era ceea ce tu azi sti ca este FORUM sau website de socializare insa in forma reala si nu virtuala.
In acele vremi, nu exista frica de violenta gratuita, de asalt, de jaf…asa se face ca aveam cheia casei legata cu sfoara la gat.
Aceasta generatie a dat probleme non violente scolii , si-a spus opinia si a socializat in masa real si nu virtual. Aceasta generatie a invatat pe strada ce este limita si ce se mai poate escalada… uneori un nas spart sau alte ori un pas inainte ce a adus acea mica victorie a Eu-lui in fata obstacolului.
Generatia mea a rezolvat problema in doi timpi si trei miscari. Dreptatea a fost stabilita loco fara tribunale sau avocati. Dreptatea a apartinut invingatorului dar acest lucru a ramas mereu un fapt revendicat mai tarziu si nu a ramas definitiv.
Aceasta generatie mai tarziu a facut revolutii si schimbari de sisteme urmand visul in roz din „Electrical Dream”/Never Ending Story a Noului Val (New Wave).

Aceasta generatie a „trancanit” despre dreptate mai putin in texte muzicale dar a facut real cunoscuta opinia si a stiut sa adune „fans” atunci cand a fost cazul pentru a sprijini o cauza rezolvata public in strada.
Aceasta generatie a adus varfuri ce au pus bazele si a dezvoltat tot ceeace azi tu cunosti ca tehnlogie de la Apple la aplicatia telefonului tau mobil, la PC s.a.m.d. .
Noi am fost non conformistii ce au spus AJUNGE cu morala si etica si specula cu aceasta.

Asa se face ca am stiut sa traim in spirit de adevarata prietenie in care era impartit totul: tigariile, berea, prietenele si casetele cu banda magnetica ce serveau ca „MP3” stick la chefuriile de garaj.
Nu a existat invidie , a existat ambitie, nu a existat barfa pentru ca era periculos sa spui ceva ce nu puteai spune in fata fara a primi peste bot.
Asa am invatat sa spunem ce avem de spus evitand impulsul sau evitand in principiu agresivitatea.
In acele vremuri nu a existat ideia de EU ci NOI , Eu-l fiind ceva care a adus ceva in plus dar care nu aluptat doar pentru el insusi. Daca ai fi procedat contrar te-ai fi trezit singur , fara prieteni si ocolit de toti.
In acele timpuri roz in Occident si gri la Orient speranta a stat in : TOP10, BILLBOARD, BRAVO, Radio Luxemburg, Radio Voice of America /Metronom, HITS MESCA Beograd, Tv NOVISAD, Deutsche Welle , in discul de vinilin cu 33 sau 45 rpm sau a casetei Agfa Ferro Dinamic C 60 , in posterul cu Iron Maiden sau Depeche Mode.Aceste lucruri minime ne-au reunit pe cei de la Vest si Est in limbaj comun .
Nu stiu daca am fost constienti de rezultatul a ceeace am facut insa azi tot ce deja exista a fost pus ca baze atunci ca un vis comun ca am fost estic sau occidental.
Oriunde am mers in lume ca emigrant si am comunicat cu cei din generatia mea, anii 1980 au fost la fel pentru toti: inovatii, tupeu in a face, spirit de gasca si niciodata pas inapoi in fata raului sau a impasului.

Noi am fost cei care mereu au pus probleme si intrebari, noi am pus mereu profesorul in situatii de-a nu face fata intrebarii ce dorea un raspuns, noi am fost aceia care am facut mai tarziu probleme capitale sistemelor socialiste si comuniste ce au supus generatii intregi anterioare.

De atunci s-au schimbat radical multe si in bine si in rau.
Azi nu mai exista gasca din piata sau de la coltul strazii, azi nu mai are valoare spiritul NOI, azi nu se mai comunica prin semnale , azi nu mai avem incredere in nimeni iar acel Never Ending Story pare a fi uitat de timp si fara GPS „suntem pierduti”.
Fiecare generatie cu specifcul ei in fond, unele au dus greul razboaielor, altele negura timpuriilor necunoasterii, cel mai greu este insa cu ignoranta si egoismul si cu peisajul urban de azi fara sare si piper in care locul oamenilor a fost luat de androizi ce pretind ca sunt liberi si eliberati de tot si toate (sic!).

Anunțuri